Κατάσταση της παραγγελίας x
Αποσύνδεση

211-1983794211-1983794

X
Χρειάζεστε βοήθεια;

Εδώ σας καθοδηγούμε
βήμα προς
βήμα για να
επιλέξτε τα κατάλληλα ελαστικά
για το όχημά σας.

Αναζήτηση ελαστικών
Πλάτος
Ύψος
Διάμετρος
Reifen Finden
Στοιχεία Οχήματος
Μάρκα:
σειρά:
Year of manufacture / type:
Series / Version:

Παράγγειλε ελαστικά για το αυτοκινούμενό σου και ξεκίνησε το ταξίδι σου

Η επιλογή σωστών ελαστικών για το αυτοκινούμενό σου είναι ζωτικής σημασίας, για να διασφαλίσεις τη βέλτιστη πρόσφυση στο δρόμο και να ταξιδέψεις με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Λόγω της ποικιλίας των μοντέλων αυτοκινούμενων, η γκάμα ελαστικών που προσφέρουν οι γνωστοί κατασκευαστές μάρκας είναι επίσης πολύ εκτεταμένη. Παρακάτω θα βρεις πληροφορίες σχετικά με την ένδειξη CP, γιατί τα ελαστικά για αυτοκινούμενα δεν πρέπει να υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη ηλικία και πώς να βρεις τα σωστά ελαστικά.

Τι σημαίνει η ένδειξη CP στα ελαστικά;

Η συντομογραφία CP αναφέρεται σε ειδικά κατασκευασμένα ελαστικά κάμπινγκ. Εάν τα ελαστικά επισημαίνονται με απλό C, είναι ελαστικά επαγγελματικών οχημάτων ή φορτηγών, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε φορτηγά, οικογενειακά βανάκια και ελαφρά φορτηγά. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα ελαστικά CP για αυτοκινούμενα προσφέρουν μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα. Αυτό το πλεονέκτημα επιτυγχάνεται μέσω μιας ενισχυμένης υποδομής. Επιπλέον, τα ελαστικά είναι λιγότερο ευαίσθητα σε κράσπεδα, χαλίκι και παρόμοια εμπόδια στο δρόμο. Επιπλέον, μπορούν να φουσκώσουν με πιέσεις αέρα έως και 5,5 bar. Αυτό είναι σημαντικό, εάν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τις δυνατότητες φόρτωσης του οχήματός σου.
Συμβουλή:Λάβε υπόψη τον δείκτη φορτίου (LI) πριν αγοράσεις καινούργια ελαστικά για αυτοκινούμενο. Ανάλογα με το μοντέλο, αυτός είναι ένας διψήφιος ή τριψήφιος αριθμός. Αναφέρεται ανά ελαστικό:
 • oα ελαστικά με LI 118 μπορούν να φορτωθούν με έως και 1.320 kg, επιτρέποντας συνολικό βάρος έως και 5.280 kg.
 • Για κλασικά RV έως 3,5 τόνους (3.500 kg), το LI 103 με χωρητικότητα 875 kg ανά ελαστικό είναι επαρκές.

Είναι υποχρεωτικά τα ελαστικά CP για τα αυτοκινούμενα;

Τα ελαστικά C με φέρουσα ικανότητα προσαρμοσμένη στο όχημα αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού πολλών αυτοκινούμενων. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ελαστικού δεν είναι υποχρεωτικός. Όμως, συνιστώνται ανεπιφύλακτα, εάν θέλεις μεγαλύτερα περιθώρια φέρυσας ικανότητας. Επίσης, τα ελαστικά υψηλής ποιότητας για αυτοκινούμενα διαθέτουν επιπλέον προστατευμένα πλευρικά τοιχώματα και ενσωματωμένα μπλοκ τριβής για αύξηση της διάρκειας ζωής.

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής των ελαστικών για αυτοκινούμενα;

Η διάρκεια ζωής των ελαστικών για αυτοκινούμενα δεν μπορεί να καθοριστεί με βάση έναν σταθερό αριθμό χιλιομέτρων – ανεξάρτητα από το αν είναι ελαστικά C ή CP. Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που παίζουν ρόλο στη διάρκεια ζωής των ελαστικών, τους οποίους θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

Πέλμα ελαστικών για αυτοκινούμενα

Όπως με όλα τα άλλα ελαστικά, το πέλμα που απομένει είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους για να αναγνωρίσεις τα φθαρμένα ελαστικά στο αυτοκινούμενόσου και να αγοράσεις καινούρια. Ο νόμος απαιτεί ελάχιστο βάθος πέλματος 1,6 mm. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να το μετρήσετε στο κεντρικό μέρος του πέλματος, καθώς αυτή η περιοχή εφάπτεται περισσότερο με την άσφαλτο.
Εκτός από τους μετρητές βάθους πέλματος, μπορείς να χρησιμοποιήσετε ένα κέρμα των 0,20, του οποίου η εξωτερική ζώνη είναι 3mm, για να μετρήσεις το πέλμα των ελαστικών σου. Εάν η ζώνη δεν είναι ορατή, τα ελαστικά είναι ασφαλή για χρήση. Ο τύπος ελαστικών για αυτοκινούμενα που χρησιμοποιείς έχει διαφορετικά ελάχιστα βάθη πέλματος. Ακολουθούν οι συστάσεις για θερινά και χειμερινά ελαστικά ή ελαστικά όλων των εποχών:
 • Για τα καλοκαιρινά ελαστικά, συνιστάται το βάθος πέλματος να μην είναι μικρότερο από 3 mm.
 • Για χειμερινά ελαστικά και ελαστικά παντός καιρού, συνιστάται να έχουν βάθος πέλματος 4 mm.
Σημείωση:Η χρήση των ελαστικών σε οριακό σημείο μέχρι το νομικό ελάχιστο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας στο δρόμο.
rv-tyre

Η φυσική διαδικασία γήρανσης

Εκτός από τη φθορά του πέλματος που προκαλείται από την οδήγηση, τα ελαστικά για αυτοκινούμενα υπόκεινται σε μια τυπική διαδικασία γήρανσης που επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς το τρχόσπιτο μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο για ταξίδια διακοπών ή σύντομες διαδρομές.
Ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης είναι οι ορατές ρωγμές στα πλαϊνά τοιχώματα, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο. Ομοίως, ο γκριζωπός αποχρωματισμός είναι ένδειξη ότι τα ελαστικά του αυτοκινούμενου σου έχουν παλιώσει. Αυτές είναι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα για νέα ελαστικά.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω την ηλικία των ελαστικών του τρχόσπιτού μου;

Μπορείς να προσδιορίσετε την ηλικία των ελαστικών RV μέσω του αριθμού DOT. Αυτός είναι ένας τετραψήφιος αριθμός χαραγμένος στο πλευρικό τοίχωμα των ελαστικών στην κατεύθυνση κίνησης. Οι δύο πρώτοι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τον μήνα και οι δύο τελευταίοι το έτος κατασκευής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσεις την ακριβή ηλικία των ελαστικών.

Πόσων χρονών μπορεί να είναι ένα ελαστικό για να περάσει ΚΤΕΟ;

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νομικές απαιτήσεις για την ηλικία των ελαστικών. Αυτό ισχύει και για τα αυτοκινούμενα, όπως και για τα άλλα οχήματα, παρόλο που στην περίπτωση των αυτοκινούμενων οι πιέσεις που ασκούνται είναι σημαντικά υψηλότερες. Εάν διανύεις λίγα χιλιόμετρα και τα ελαστικά δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση, οι επιθεωρητές του ΚΤΕΟ μπορούν να εγκρίνουν ελαστικά τροψόσπιτων ηλικίας έως 10 ετών. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή των ελαστικών μετά από 5 έως 6 χρόνια το πολύ. Ο λόγος είναι η διαδικασία γήρανσης που περιγράφεται παραπάνω, η οποία καταστρέφει σταδιακά τις ιδιότητες του ελαστικού. Μπορεί να αυξάνεται το κόστος, αλλά θα πρέπει να αγοράσεις νέα ελαστικά RV εντός αυτού του χρονικού ορίζοντα, αν θέλεις όλοι οι επιβάτες σου να είναι ασφαλείς.

Ελαστικά all-season ή ελαστικά ξεχωριστά ελαστικά για καλοκαίρι και χειμώνα;

Αν είσαι παθιασμένος κατασκηνωτής, θα βρεθείς αντιμέτωπος με το ερώτημα ποιον τύπο ελαστικών να επιλέξεις, όταν παραγγέλνεις νέα ελαστικά για το αυτοκινούμενόσου. Το αν είναι σκόπιμο να έχεiw ελαστικά all-season ή ξεχωριστά καλοκαιρινά και χειμερινά ελαστικά εξαρτάται από τις περιόδους που ταξιδεύεις και από τους προορισμούς που επιλέγεις. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις.

Κανόνες και κανονισμοί για ελαστικά all season

Είτε πρόκειται για ελαστικά C είτε για CP, οι νέοι κανονισμοί ισχύουν και για τις δύο εκδόσεις από το 2018. Παλαιότερα, ήταν υποχρεωτική η χρήση ελαστικών M+S (όπου τα δύο γράμματα αντιπροσωπεύουν τη λάσπη και το χιόνι). Εάν αγοράζεις αυτήν τη στιγμή νέα ελαστικά all season για το αυτοκινούμενόσου, πρέπει να φέρουν το νέο σύμβολο νιφάδας χιονιού, που συχνά ονομάζεται σύμβολο Alpine. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις ελαστικά M+S που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2018 και έως το 2024. Σημαντικό: Εάν ταξιδεύεις στο εξωτερικό με το αυτοκινούμενόσου, πρέπει να τηρείς τους τοπικούς κανονισμούς.

Οι ειδικοί: θερινά και χειμερινά ελαστικά

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των οδηγών αυτοκινούμενου που ταξιδεύουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τότε συνιστώνται ξεχωριστά θερινά και χειμερινά ελαστικά. Ανάλογα με την εποχή, μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ανεξάρτητα από το αν το οδόστρωμα είναι στεγνό ή υγρό ή αν το χιόνι σπάει κάτω από τους τροχούς σου. Εάν είναι απαραίτητο, πάρε μαζί σου αλυσίδες χιονιού, όταν πηγαίνεις για κατασκήνωση σε ορεινές περιοχές.

Παραγγελία κατάλληλων ελαστικών για δημοφιλή αυτοκινούμενα

Σύμφωνα με διάφορα στατιστικά στοιχεία, η τάση προς τα αυτοκινούμενα συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα πρόσφατα μέτρα για τον κορωνοϊό συνέβαλαν περαιτέρω στον τρέχοντα αριθμό ρεκόρ ταξινομήσεων. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι μοντέλα της Fiat, με το γνωστό Ducato να θεωρείται το δημοφιλέστερο μοντέλο.
Η μετατροπή πραγματοποιείται από διάφορες εταιρείες. Επιπλέον, υπάρχουν πολυτελή αυτοκινούμενα που βασίζονται σε φορτηγά, τα οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένα για να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των πελατών και συχνά υπερβαίνουν το όριο των 7,5 τόνων. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται ελαστικά φορτηγών.
Για νέα οχήματα, υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί ζάντας/ελαστικού διαθέσιμοι εκ του εργοστασίου. Εάν χρειάζεσαι νέα ελαστικά για αυτοκινούμενο λόγω φθοράς ή παλαιότητας του πέλματος, θα πρέπει να ελέγξεις τον αριθμό DOT, για να προσδιορίσεις την ακριβή ηλικία των ελαστικών. Μπορείς να το βρεις είτε στο πιστοποιητικό ταξινόμησης, είτε απευθείας πάνω στα ελαστικά. Ο συνδυασμός αριθμών και γραμμάτων και η σημασία τους φαίνεται στο ακόλουθο παράδειγμα:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Πλάτος ελαστικού:το πλάτος είναι 225 mm.
 • Αναλογία ύψους προς πλάτος: ο αριθμός 65 υποδεικνύει ότι το ύψος του ελαστικού είναι 65% του πλάτους του ελαστικού.
 • Τύπος ελαστικού: το γράμμα R υποδηλώνει ακτινωτά ελαστικά τυπικά για αυτοκινούμενα.
 • Μέγεθος ζάντας:τα δύο ψηφία ακολουθούν απευθείας την ένδειξη τύπου ελαστικού. Είναι 16 ίντσες.
 • Τύπος ελαστικού: CP σημαίνει Camping, C για Cargo ή Commercial. Και τα δύο είναι πιθανά.
 • Δείκτης φορτίου:με τον δείκτη 109, κάθε ελαστικό αυτοκινούμενου αυτοκινήτου μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 1030 kg Εάν οδηγείς αυτοκινούμενο 3,5 τόνων, η φέρουσα ικανότητα είναι αντίστοιχα μεγάλη.
 • Δείκτης ταχύτητας: Τα ελαστικά με δείκτη Q επιτρέπουν ταχύτητες έως και 160 km/h.

Σημείωση: Για αυτοκινούμενα έως 3,5 τόνους, ισχύουν οι οδηγίες που ισχύουν και για επιβατικά με ελαφρο ρυμουλκούμενο. Τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων το όριο ταχύτητας είναι 85χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο και 80 στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Συνιστούμε να επιλέξεις κατάλληλα ελαστικά C ή CP για το αυτοκινούμενό σου λόγω της υψηλότερης φέρουσας ικανότητας. Βεβαιώσου ότι ο δείκτης φορτίου δεν είναι χαμηλότερος από το επιτρεπόμενο συνολικό βάρος του οχήματος. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο στη φέρουσα ικανότητα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Παραδίδουμε το μοντέλο ελαστικών για αυτοκινούμενα που επιθυμείς γρήγορα και χωρίς έξοδα αποστολής για παραγγελίες δύο ή περισσότερων ελαστικών. Παράγγειλε τώρα!

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24% για διανομές εντός Ελλάδας